Τρίτη 23 Απριλίου 2013


Η πτώση της τιμής του Χρυσού


Μέχρι στιγμής, το 2013 δεν αποδεικνύεται πολύ ευχάριστο, παρά την πρόσφατη κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις επί της αξίας όλων των νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν σαφώς κουραστεί από την οικονομική κρίση. Μετά από μια ολόκληρη δεκαετία αυξήσεων, η πτώση του χρυσού είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύει την φήμη του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο. Μπορεί κάλλιστα, όμως, να σας κοστίσει χρήματα που πραγματικά δεν θα θέλατε να χάσετε.
Αν ψάχναμε κάποιες πιθανές αιτίες για την όλη αυτή πτώση, οι επικρατέστερες θα ήταν οι ακόλουθες:  

  • Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανοδική πορεία και το να περιμένουμε ο χρυσός (γνωστός και ως ασφαλιστική δικλείδα κρίσης) να αυξηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα ήταν παράλογο. Μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων κατά την περίοδο 2003-2007, όταν εύκολο χρήμα τροφοδότησε την κορυφή της παγκόσμιας πιστωτικής “φούσκας”, αυξήθηκε η τιμή του χρυσού μαζί με τις μετοχές, τα ακίνητα, τα εμπορεύματα, την τέχνη και ό, τι άλλο εμπεριέχει ετικέτα τιμών. Ο χρυσός συνέχισε να ανεβαίνει, όταν η πιστωτική “φούσκα” έσκασε. Αν αυτή η πτώση του 2013 δεν υποδηλώνει ότι η κρίση έχει τελειώσει, αυτό τουλάχιστον λέει ότι παίρνει μια ανάσα.
  • Τα γραφήματα του χρυσού είναι φρικτά. Πτώση από τα $ 1,525, η τιμή του χρυσού μειώθηκε επίσης από τις £ 1.000 και € 1200 ανά ουγγιά για τους επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνους της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής ζώνης αντίστοιχα. Αν κοιτάξετε ένα αντίστοιχο γράφημα των τιμών πενταετίας, θα μπορέσετε να δείτε γιατί οι τιμές αυτές ονομάστηκαν μακροπρόθεσμα επίπεδα "υποστήριξης”. Η τεχνική ανάλυση λέει τώρα ότι είναι πιθανό να λειτουργήσουν ως “αντίσταση”, “καπελώνοντας” τα κέρδη της τιμής για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον. 
  •  Προσοχή στις συζητήσεις περί “αγοράς εν κρίση”. Όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα σήμερα υποδεικνύουν ότι ο χρυσός βρίσκεται σε κρίση. Αυτό σημαίνει κάτι περισσότερο από το ότι η τιμή του πέφτει. Σημαίνει ότι έχει πέσει 20% ή περισσότερο από την υψηλότερη τιμή του. Τέτοιες πτώσεις είναι σίγουρα σπάνιες για το χρυσό, από τη στιγμή που άρχισε να αυξάνεται το 2001. Αλλά, τόσο στα μέσα του 2006, όσο και εκ νέου στα τέλη του 2008 η τιμή του χρυσού υποχώρησε σκληρότερα, περισσότερο από 25% και 33% αντίστοιχα, πριν από την επανέναρξη της ανοδικής του τάσης.
  • Ο χρυσός έχει αυξηθεί τόσο έντονα, για τόσο πολύ καιρό, που μια τέτοια υποχώρηση είχε καταστεί ήδη καθυστερημένη. Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 12 συνεχόμενα χρόνια σε δολάρια. Για τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σε άνοδο κάθε χρόνο, εκτός από ένα, από το 1998. Αυτό είναι μια πολύ αξιόλογη ανοδική πορεία, πολύ σημαντικότερη από τα διαδοχικά κέρδη του χρυσού στη δεκαετία του 1970, περισσότερο ακόμη και από το ρεκόρ του αμερικανικού χρηματιστηρίου μεταξύ 1982-1989. Τίποτα δεν κινείται σε ευθεία, αλλά η τιμή του χρυσού έχει κάνει μια καλή εντύπωση μέχρι τώρα στον 21ο αιώνα.                                                      
Μεταξύ Ιανουαρίου του 1975 και Σεπτεμβρίου του 1976, η τιμή του χρυσού σε δολάρια μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ. Πολλοί ιδιώτες επενδυτές ξεπούλησαν, λαμβάνοντας μεγάλες απώλειες καθώς ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχώρησε. Αλλά η κρίση δεν είχε ακόμα τελειώσει. Καθώς ο πληθωρισμός στη συνέχεια αυξήθηκε ταχύτερα από ό, τι τα επιτόκια για μια ακόμη φορά, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε οκτώ φορές με κορύφωση τον Ιανουάριο του 1980. Γνωρίζοντας ότι το να “τραβήξεις” τα κέρδη ήταν ακόμη σχεδόν αδύνατο, και καθώς ο χρυσός άρχισε μια μακρά, δύο δεκαετιών πτώση, πολλοί ιδιώτες επενδυτές και επαγγελματίες διαχειριστές χρήματος ενδιαφέρθηκαν έντονα για τις βίαιες διακυμάνσεις των αρχών της δεκαετίας του '80.

Κατά την επανεξέταση της θέσης σας για το ασημί ή τον χρυσό σήμερα, προσοχή στις πωλήσεις πανικού. Δείτε πόσα χρήματα έχετε σε κίνδυνο και υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί ασχοληθήκατε με τα πολύτιμα μέταλλα εξ αρχής. Εγώ δεν πιστεύω ότι η οικονομική κρίση έχει τελειώσει ακόμα. Αλλά αυτή τη στιγμή, η Wall Street και η τιμή του χρυσού λένε το αντίθετο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου