Πέμπτη 23 Μαΐου 2013


Τιμές χρυσού και ασημιού


Οι  τιμές του χρυσού και του ασημιού έκαναν μια νέα βουτιά στη συνεδρίαση του Λονδίνου νωρίς τη Δευτέρα, 2,3% χαμηλότερα από το τέλος των συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας. Οι Ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές αυξήθηκαν κατακόρυφα, ακόμη και καθώς το ιαπωνικό γεν ανακτούσε έδαφος μετά την πτώση της Παρασκευής, στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία 4-ετή, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Η τιμή του αργύρου αυτή τη βδομάδα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε 44 μήνες, κοντά στα 20 δολάρια ανά ουγγιά. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το  Fix του αργύρου έκλεισε στα 21,66 δολάρια, σχεδόν το ένα τρίτο χαμηλότερα  από το ξεκίνημα του 2013.
Αρχικά, επεκτείνοντας την πτώση της Παρασκευής που άγγιξε τα 1.340 δολάρια ανά ουγγιά, μόλις για δεύτερη φορά από τον Ιανουάριο του 2011, ο χρυσός έφτασε σε νέα χαμηλότερη τιμή τις τελευταίες  5 εβδομάδες για τους επενδυτές σε ευρώ και Βρετανική λίρα.
"Η χρηματιστηριακή αγορά και το δολάριο είναι αρκετά ισχυρά. Είναι μια φυσική κίνηση για τους επενδυτές να στρέψουν τα χρήματά τους από πρώτες ύλες σε μετοχές."

Τρίτη 21 Μαΐου 2013



Ώρα για πώληση χρυσού; Οι χρηματιστές σίγουρα το πιστεύουν ...


Αφού οι διαπραγματεύσεις γίνονταν χαμηλότερα όλη την ημέρα της Παρασκευής, οι ασιατικές αγορές άνοιξαν σήμερα όντας σε πανικό, με τους κατόχους να λαμβάνουν, δίχως αμφιβολία, κάλυψη περιθωρίων κατά το Σαββατοκύριακο. Το αποτέλεσμα; Συγκέντρωση περισσότερων μετρητών ή πώληση. Σαφώς, η πώληση είναι η προτιμώμενη επιλογή.
Φαίνεται πως πολλοί παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν το κατώτερο σημείο της πτώσης. Αγοράζουν με την προσδοκία μιας αναπήδησης των τιμών ... και όταν αυτό δεν θα έρχεται, περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιούνται.
Όσον αφορά τον χρυσό, είμαστε πλέον πιο χαμηλά από τον Απρίλιο στα περίπου 1320 US$1320. Θα κρατηθεί ή θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά; Δεν έχω ιδέα. Και σίγουρα δεν θα χρησιμοποιούσα την προθεσμιακή αγορά για να στοιχηματίσω σε αυτό.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013



Μετοχες και χρυσος εχουν πολυ διαφορετικους αγοραστες αυτη τη στιγμη


Ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 15.000 μονάδες, στην πορεία του προς τις 16.000, τις 17.000 και ακόμα πιο ψηλά. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Λοιπόν, οι αγορές είναι σαφώς σε κατάσταση απότομης ανόδου. Αλλά πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν πριν από την πτώση;
Θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος για να συνεχιστεί. Ιδιωτικά κεφάλαια απλά προσπαθούν να ξεφύγουν από την επιδρομική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, στα ασφαλή καταφύγια των παγκόσμιων blue chips. Είναι το μόνο μέρος για να κρυφτεί. Τι γίνεται με το χρυσό τότε; Ήταν ασφαλές οικονομικό καταφύγιο για χιλιετίες. Ωστόσο, δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι πλέον ... ακριβώς όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Υπάρχει μια ιδέα που αξίζει να επεξεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός είναι μια ατομική επένδυση. Δεν είναι πραγματικά μια επιλογή για πολλά, θεσμικά χρήματα. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία επιλέγουν να επενδύσουν σε πολύ υπερτιμημένα κρατικά ομόλογα και όχι στον χρυσό. Τα θεσμικά χρήματα τείνουν να αγοράσουν τον Dow Jones και όχι τον αποδεδειγμένο “προστάτη” του πλούτου της φύσης. Όμως, οι μικροί επενδυτές, που δεν περιορίζονται από επενδυτικές εντολές και τριμηνιαίες αποδόσεις, επιλέγουν να προστατεύσουν τον πλούτο τους με χρυσό. Είδαμε τον περασμένο μήνα, όταν ο χρυσός βούτηξε στα περίπου $ 1320 στην ουγγιά. Εξαπελύθει μια αγοραστική φρενίτιδα σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και πριν από αυτό, οι Κινέζοι συνέχιζαν να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες του κίτρινου μετάλλου, ενώ η Δύση παρέμεινε προσκολλημένη στο να κυνηγά τα απόθεμα απόδοσης του δείκτη.
«Οι αγοραστές στην Κίνα αγόρασαν 223.519 κιλά (223.52 μετρικούς τόνους), συμπεριλαμβανομένου και scrap, σε σύγκριση με τα 97.106 κιλά το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Οι καθαρές εισαγωγές από την ηπειρωτική χώρα, μετά την αφαίρεση των ροών από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, ήταν 130.038 κιλά σε σύγκριση με τα 60.947 κιλά ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg».
Ο σημαντικός αριθμός είναι οι καθαρές εισαγωγές 130.038 κιλά, που μας λέει πόσο χρυσό έχει απορροφήσει η Κίνα. 130 τόνοι σε ένα μήνα, πριν από την πτώση των τιμών τον Απρίλιο η οποία πυροδότησε μια αγοραστική φρενίτιδα!
Το τι συμβαίνει στην Κίνα είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι ιδιώτες προστατεύουν τους εαυτούς τους από την προσεχή νομισματική καταιγίδα μέσω της αγοράς χρυσού. Είναι μία από τις λίγες φορές που βλέπουμε το μικρό επενδυτή να παίρνει θέση μπροστά από τα «πολλά λεφτά».
Και όταν το σύστημα αρχίζει να ραγίζει κάτω από το βάρος της ρευστότητας και της νομισματικής τρέλας, πολλά λεφτά θα πέσουν στον χρυσό από τον πανικό. Όμως, η αγορά θα είναι πολύ μικρή για να τους φιλοξενήσει και οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να μπουν τα «πολλά λεφτά».
Αλλά αυτό είναι μια ιστορία που θα μας απασχολήσει σίγουρα αργότερα στο έτος..

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013


Οι εισαγωγές χρυσού της Κίνας διπλασιάστηκαν πριν από την πτώση των τιμών.


Οι εισαγωγές χρυσού προς την Κίνα μέσω του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Απογραφής, υπερδιπλασιάστηκαν, ακόμη και προτού τα ιδιωτικά νοικοκυριά τρέξουν να αγοράσουν πολύτιμα μέταλλα στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων δύο χρόνων, τον Απρίλιο.
Ήδη αυξανόμενες στους 97 τόνους το Φεβρουάριο,  μετά την χαμηλή κίνηση του Ιανουαρίου, οι εισαγωγές χρυσού στην Κίνα μέσω του Χονγκ Κονγκ - μετά την αφαίρεση των επανεξαγωγών - ανήλθε σε 223 τόνους το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με το Reuters. Το άλμα ήρθε μαζί με αισθητά υψηλότερη ζήτηση χρυσού κατά τους πρώτους 3 μήνες του έτους, δήλωσε την Τρίτη η Ένωση Χρυσού Κίνας, με τη συνολική κατανάλωση να αυξήθηκε κατά 26% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, για να φθάσει τους 320,5 τόνους.
Η εγχώρια εξόρυξη χρυσού στην Κίνα, # 1 έθνος παραγωγής στον κόσμο, αλλά και το δεύτερο σε κατανάλωση πίσω από την Ινδία, αυξήθηκε κατά 11%, σε 89,9 τόνους. Οι καταναλωτές που επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ έχουν αγοράσει σύμφωνα με πληροφορίες 300 τόνους χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο υπέστη πριν από τρεις εβδομάδες την πιο απότομη πτώση τιμών των τελευταίων 30 χρόνων, αναφέρει το υπό κρατικό έλεγχο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.