Τετάρτη 15 Μαΐου 2013



Μετοχες και χρυσος εχουν πολυ διαφορετικους αγοραστες αυτη τη στιγμη


Ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 15.000 μονάδες, στην πορεία του προς τις 16.000, τις 17.000 και ακόμα πιο ψηλά. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Λοιπόν, οι αγορές είναι σαφώς σε κατάσταση απότομης ανόδου. Αλλά πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν πριν από την πτώση;
Θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος για να συνεχιστεί. Ιδιωτικά κεφάλαια απλά προσπαθούν να ξεφύγουν από την επιδρομική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, στα ασφαλή καταφύγια των παγκόσμιων blue chips. Είναι το μόνο μέρος για να κρυφτεί. Τι γίνεται με το χρυσό τότε; Ήταν ασφαλές οικονομικό καταφύγιο για χιλιετίες. Ωστόσο, δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι πλέον ... ακριβώς όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Υπάρχει μια ιδέα που αξίζει να επεξεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός είναι μια ατομική επένδυση. Δεν είναι πραγματικά μια επιλογή για πολλά, θεσμικά χρήματα. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία επιλέγουν να επενδύσουν σε πολύ υπερτιμημένα κρατικά ομόλογα και όχι στον χρυσό. Τα θεσμικά χρήματα τείνουν να αγοράσουν τον Dow Jones και όχι τον αποδεδειγμένο “προστάτη” του πλούτου της φύσης. Όμως, οι μικροί επενδυτές, που δεν περιορίζονται από επενδυτικές εντολές και τριμηνιαίες αποδόσεις, επιλέγουν να προστατεύσουν τον πλούτο τους με χρυσό. Είδαμε τον περασμένο μήνα, όταν ο χρυσός βούτηξε στα περίπου $ 1320 στην ουγγιά. Εξαπελύθει μια αγοραστική φρενίτιδα σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και πριν από αυτό, οι Κινέζοι συνέχιζαν να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες του κίτρινου μετάλλου, ενώ η Δύση παρέμεινε προσκολλημένη στο να κυνηγά τα απόθεμα απόδοσης του δείκτη.
«Οι αγοραστές στην Κίνα αγόρασαν 223.519 κιλά (223.52 μετρικούς τόνους), συμπεριλαμβανομένου και scrap, σε σύγκριση με τα 97.106 κιλά το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Οι καθαρές εισαγωγές από την ηπειρωτική χώρα, μετά την αφαίρεση των ροών από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, ήταν 130.038 κιλά σε σύγκριση με τα 60.947 κιλά ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg».
Ο σημαντικός αριθμός είναι οι καθαρές εισαγωγές 130.038 κιλά, που μας λέει πόσο χρυσό έχει απορροφήσει η Κίνα. 130 τόνοι σε ένα μήνα, πριν από την πτώση των τιμών τον Απρίλιο η οποία πυροδότησε μια αγοραστική φρενίτιδα!
Το τι συμβαίνει στην Κίνα είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι ιδιώτες προστατεύουν τους εαυτούς τους από την προσεχή νομισματική καταιγίδα μέσω της αγοράς χρυσού. Είναι μία από τις λίγες φορές που βλέπουμε το μικρό επενδυτή να παίρνει θέση μπροστά από τα «πολλά λεφτά».
Και όταν το σύστημα αρχίζει να ραγίζει κάτω από το βάρος της ρευστότητας και της νομισματικής τρέλας, πολλά λεφτά θα πέσουν στον χρυσό από τον πανικό. Όμως, η αγορά θα είναι πολύ μικρή για να τους φιλοξενήσει και οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να μπουν τα «πολλά λεφτά».
Αλλά αυτό είναι μια ιστορία που θα μας απασχολήσει σίγουρα αργότερα στο έτος..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου