Τρίτη 27 Αυγούστου 2013


Καταστηματα αγορας χρυσου: Αληθειες και ψεματα 


Ως συνταξιούχος κοσμηματοπώλης με ενδιαφέρον για τα πολύτιμα μέταλλα - μάλιστα το θεωρώ χόμπι - ήταν συναρπαστικό να βλέπω την άνοδο του κλάδου της αγοράς χρυσού στην Ελλάδα. Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο η πώληση παλιών ανεπιθύμητων χρυσών κοσμημάτων για μετρητά είναι κάτι διαδεδομένο εδώ και πολύ καιρό.
Χώρες όπως η Ινδία έχουν μια υγιή οικονομία χρυσού, όπου οι άνθρωποι πουλούν παλιά, σπασμένα ή απλά ανεπιθύμητα κομμάτια πολύτιμων μετάλλων με αντάλλαγμα μετρητά, που στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά για να αγοράσουν νέα κομμάτια και κοσμήματα και ούτω καθεξής.
 
Στην Ινδία αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν δει μια αύξηση στην ανακύκλωση πολύτιμων μετάλλων τα τελευταία 8 ή 9 χρόνια. Στην Ελλάδα βέβαια αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο. Το να πουλήσεις χρυσό και ασήμι για μετρητά ήταν ήταν αρκετά σπάνιο σε αυτή τη χώρα μέχρι το 2011 - μόλις 2 χρόνια πριν - και τώρα οι μεγάλοι δρόμοι μας γεμίζουν με τέτοια καταστήματα.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν ασχοληθεί αρκετά με αυτά τα καταστήματα και τη βιομηχανία γενικότερα. Έγκυρες στατιστικές δείχνουν ότι το 80% αυτών των επιχειρήσεων λειτουργούν παράνομα χωρίς άδεια και η τηλεόραση παρουσιάζει πώς αυτά τα καταστήματα εξαπατούν συχνά τους πελάτες τους. Η βιομηχανία χρυσού και ασημιού φυσικά εμπεριέχει ένα μέρος από απατεώνες και κλέφτες, ακριβώς όπως μερικοί κοσμηματοπώλες θα σας πουλήσουν 14 καρατίων σκουλαρίκια για 18 καράτια, έτσι κάποια καταστήματα αγοράς χρυσού θα αγοράσουν ένα 18 καρατίων κολιέ ως 14 καράτια.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα είναι γνήσιοι επαγγελματίες έμποροι πολύτιμων μετάλλων, είναι αξιόπιστοι, πληρώνουν μια δίκαιη τιμή για τα τιμαλφή σας, παρέχουν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών και ακόμη υψηλότερα επίπεδα γνώσης της βιομηχανίας. Ωστόσο, πώς μπορείτε να διαχωρίσουμε το καλό από το κακό; Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε έναν επαγγελματία, από έναν επαγγελματία απατεώνα; Εκεί ακριβώς είναι που εμφανίζομαι εγώ!

Για τους επόμενους μήνες, θα ερευνήσω τις εταιρείες αγοράς χρυσού που λειτουργούν μέσα και γύρω από την Αθήνα. Ανά περιοχή, θα επισκεφθώ και θα βαθμολογήσω τις διάφορες εταιρείες που αγοράζουν χρυσό για να διαχωρίσω τον θησαυρό από τον άνθρακα, τους απατεώνες από τους επαγγελματίες. Θα δώσω σε κάθε κατάστημα που επισκέπτομαι βαθμολογία από 1 έως 5, με το 1 να είναι η χαμηλότερη, το 5 να είναι η υψηλότερη, σε 4 διαφορετικές κατηγορίες:
1. Εξυπηρέτηση Πελατών.
Πόσο καλά αντιμετωπίζεστε ως πελάτης; Το κατάστημα σας προσέφερε ένα καφέ; Ή έστω ένα νερό; Είναι το προσωπικό φιλικό και ευγενικό;
2. Γνώση.
Πόσο καλά γνωρίζει το προσωπικό την αγορά στην οποία εργάζεστε; Γνωρίζουν αν η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί την τελευταία ώρα; Ή που οδεύει η τιμή του ασημιού αυτή την εβδομάδα;

3. Αξιοπιστία
Είναι η εταιρεία έντιμη; Αν τους πω ότι νομίζω πως ένα δαχτυλίδι 18 καρατίων είναι 14 καράτια θα με διορθώσει;
4. Τιμή
Και τέλος, η σημαντικότερη κατηγορία. Τιμή. Ποιος πληρώνει τις καλύτερες τιμές για τον χρυσό; Ποιος πληρώνει καλύτερα για το ασήμι;

Φυσικά, η τιμή του χρυσού και του αργύρου αλλάζει από λεπτό σε λεπτό και το να επισκεφθώ κάθε κατάστημα αγοράς χρυσού σε μερικές περιοχές μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες, οπότε οι συγκρίσεις των τιμών θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως, και θα κάνω ακριβώς αυτό.
Μερικές φορές η κατεύθυνση του χρυσού και του αργύρου σκιάζεται από οικονομικά γεγονότα, ενώ άλλες φορές είναι σαφώς προφανές σε όλους ότι ο χρυσός θα ανέβει ή το ασήμι θα πέσει, έτσι η βαθμολόγηση για τη γνώση της βιομηχανίας θα πρέπει να προσαρμοστεί επίσης αναλόγως. Ωστόσο, κάποια πράγματα παραμένουν πάντα ίδια. Η καλή εξυπηρέτηση των πελατών είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και οι εταιρείες είτε είναι ειλικρινείς στις συναλλαγές τους, είτε δεν είναι – κάτι που θα πρέπει να κάνει ευκολότερη τη σύγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου